Slik reparerer du huden din etter sommeren

Slik reparerer du huden din etter sommeren

I løpet av sommeren har vi utsatt huden for en rekke påkjenninger som sol, saltvann, vind og UV-stråling. Den gyldne sommergløden gjør at huden ser fin og frisk ut, men hvilke skader har du egentlig påført huden denne sommeren, og hvordan kan du fikse den?

For mye sol og sjø i sommer?

Mange opplever at huden er både grov og tørr etter sommeren, og det er selvsagt flere faktorer som spiller inn i dette. Om sommeren lever man kanskje litt mindre sunt, er slappere med den daglige hudpleierutinen og bruker dessuten mer tid i solen. En gyllen glød gjør at du ser sunnere ut og føler deg bedre, men solen kan også dehydrere huden din og føre til langvarig skade og økt risiko for hudkreft.

Det er velkjent at sol og ulike miljøfaktorer fremskynder hudens aldring. Den naturlige beskyttelsen som normalt forhindrer uttørking og holder huden sunn blir skadet. Det kan medføre at huden ikke klarer å støte bort døde hudceller på samme måte som før og huden blir grovere og tørrere.

Reparer og forny huden din

Etter sommeren er det viktig å reparere huden, fjerne døde hudceller, tilføre fukt og styrke huden samt ta tak i eventuelle spesifikke problemer, som for eksempel pigmentering.

For å få mer glød og mer fuktighet trengs det å gjenopprette hudbarrieren som bidrar til å suge fuktighet inn i huden og holde på den. Hudbarrieren hjelper også til å beskytte huden mot skadelige bakterier og forurensinger. Bruk gode fuktighetsgivende produkter for å reparere huden.

Fruktsyrer, C-vitamin og retinol er ingredienser som gir en ekstra boost til huden etter sommeren. Har man ikke disse ingrediensene i sin daglige hudpleie fra før, så er det et godt tidspunkt å begynne nå.

HA/PHA (fruktsyrer) eksfolierer huden, tilfører fukt og har en oppbyggende og oppstrammende effekt. C- vitamin stimulerer kollagenproduksjonen, stabiliserer melaninproduksjonen og gir huden mer glød. A-Vitamin er med på å gjøre huden fyldigere og fine linjer og rynker mindre synlige. I tillegg reduserer den solskader og bidrar til produksjonen av nye celler.

«Glykering-hemmere» – stoffer som forstyrrer nedbrytning av kollagen – er det siste tilskuddet innen hudpleie. Den nye generasjonen fruktsyrer, PHA, reduserer glykering og kan bevare hudens naturlige kollagen

Demp pigmentflekkene

De brune flekkene som du kanskje oppdager på huden etter sommeren er pigmentflekker, disse oppstår når pigmentene i huden klumper seg sammen. Det er flere gunner for dette, som graviditet, bruk av p-piller, solbrenthet, hudpleieprodukter eller aldring, uansett grunn så er det kjedelig og uønsket.

Det beste tipset for å unngå pigmentforandringer er selvsagt god nok solbeskyttelse som solkrem og solhatt, men skulle uhellet være ute så kan man jevne ut fargen med riktig behandling.

Medisinske peelinger er ofte effektive for overflatiske flekker, mens dermaruller virker dypere og kan gi antialdrende effekt i tillegg.

Hjemmerutinen din bør inneholde peeling eller skrubb for å fjerne døde hudceller og øke celleomsetningshastigheten som igjen fjerner pigmenterte celler raskere. Nøkkelen her er C-vitamin-peelingen. Det er den som bleker pigmentflekkene.

Behandling på salong

Eier og hudterapaut Stine Skeie fra Beauty Hudstudio Haugesund, forteller oss om sine tips til behandling etter en solrik sommer.

– For de som trenger litt ekstra fornying kan kjemisk peeling i salong, eller pensling som vi ofte kaller det, være et godt alternativ for mange. Kjemisk peeling fjerner deler av hudens øverste lag, slik at friske nye hudceller får vokse frem. Dette forbedrer mange hudtilstander, sier Stine.

– En kan også velge en behandling for å «friske opp» huden, eller forskjellige kurer som forbedrer resultatet. På vår salong er crash-behandling veldig populær. Dette er en fuktbehandling der terapauten «crasher» huden med konsentrerte virkestoffer, som gir strålende glød og fornyelse, forteller hun videre.

En god hudpleierutine hele året

Hudpleierutinene forandres etter årstid og behov, bytt ut de lette sommerkremene med noe som er mer fuktighetsgivende og reparerende i vinterperioden.

Stine anbefaler også å bruke kremer med solfaktor hele året, juster faktoren etter årstidene. Huden blir faktisk utsatt for UV-stråling året rundt.

– Vi anbefaler gjerne å peele huden jevnlig, 1-2 ganger i uken er ofte anbefalt. Peeling stimulerer hudens naturlige avkallingprosess, som bidrar til sunnere hud og at nye celler lettere tar til seg ingredienser fra andre produkter. Bruk også gjerne et aktivt serum i tillegg, det vil gi ekstra fukt og fylde til huden..

Følger man disse tipsene året rundt vil man få friskere hud med mer glød, mindre tørrhet, færre linjer og rynker, pigmenteringer og et generelt bedre resultat gjennom året.

Meld deg på nyhetsbrev